Temporomandibulaire Disfunctie

Wat is TMD

Temporomandibulair disfunctie  (TMJ is de engelse versie) kaakpijn of jaw pijn wordt gekenmerkt door de pijn en het ongemakkelijke gevoel in het kaakgewricht dat wordt gevormd tussen het slaapbeen en het onderkaakbeen. Het is een scharnierachtig gewricht dat de opwaartse en neerwaartse beweging van de kaak voor kauwdoeleinden vergemakkelijkt.

Als de scharnierende verbinding tussen het bovenste en het onderste kaakgewricht niet goed functioneert kan men allerlei problemen ervaren. Deze scharnierende werking is één van de meest complexe gewrichten in het lichaam, verantwoordelijk voor het naar voren, achter en zijwaarts bewegen van de onderkaak.

Elk probleem dat dit complexe systeem van spieren, pezen, schijven en botten belet om te functioneren zoals zou moeten, wordt TMD genoemd. TMD voelt vaak alsof uw kaak knakt of klikt of zelfs even komt 'vast' te zitten. 

Wat veroorzaakt TMD? · Macrotrauma met impact op hoofd en hals (o.a. whiplash) · Microtrauma: tandenknarsen, klemmen, wangbijten, tongpersen, lipbijten ,stress, maar u kan ook problemen ondervinden na een tandartsbezoek als de kaak  een tijd in een onnatuurlijke houding heeft gestaan.. 


Een aantal van de meest voorkomende symptomen van TMD zijn:

  • Hoofdpijn (vaak migraine), oorpijn en pijn of druk achter de ogen
  • Een klikkend of knakkend geluid als u uw mond open of dicht doet
  • Pijn bij geeuwen, het wijd openen van de mond of bij kauwen
  • Kaken die 'vast' komen te zitten, blokkeren of losschieten
  • Gevoeligheid van de kaakspieren
  • Een plotselinge verandering in de manier waarop de boven- en ondertanden in elkaar passen


pijn van het kaakgewricht; knappende of krakende kaakgewrichten; overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen; abnormale slijtage van het gebit

Alle leeftijden welkom bij deze sessie